|
آوای نشاط ـ حمله نظامی روسیه به اوکراین گرچه در نوزدهمین روز خود به سر میبرد اما همچنان در محافل سیاسی و نظامی و امنیتی به عنوان یک تهاجم قابل بررسی از ابعاد مختلف شناخته میشود. از یک سو عدم حضور جدی ناتو در اوکراین و از سوی دیگر خط و نشانها برای روسیه نسبت به فعال شدن ماده ۵ این پیمان، مسائل مهمی است که در صدر اخبار واکنشها به بحران اوکراین مطرح شده است.
در ادامه این گزارش میتوانید تحولات لحظه به لحظه اوکراین را دنبال کنید:
آمریکا چین را تهدید به تحریم اقتصادی کرد
مقامات آمریکایی میگویند که جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید قصد دارد امروز دوشنبه با یانگ جیچی دیپلمات ارشد چین در رم پایتخت ایتالیا ملاقات کند. سالیوان در این دیدار بر مجازاتهای اقتصادی که پکن در صورت کمک به روسیه در جنگ با اوکراین، با آن مواجه خواهد شد، تاکید خواهد کرد.
ادعای آمریکا از تمایل روسیه و اوکراین به مذاکرات جدی
معاون وزیر امور خارجه آمریکا: ایالات متحده نشانههایی را از روسیه و اوکراین در خصوص تمایل به مشارکت در گفتگوهای "جدی" می بیند
گفتگوی ماکرون و بایدن درباره اوکراین
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با امانوئل ماکرون همتای فرانسوی خود درباره اوضاع اوکراین به صورت تلفنی گفتگو کردند. بیانیه مذکور میافزاید: آنها تعاملات دیپلماتیک اخیر را بررسی کردند و بر تعهد خود برای پاسخگو کردن روسیه به خاطر اقداماتش در اوکراین و همچنین حمایت از دولت و مردم اوکراین تاکید کردند. آنها همچنین بر اعمال تحریمهای بیشتر برضد روسیه توافق کردند.
درخواستی برای لغو تحریمها نداریم
«سرگئی ورشینین» معاون وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه گفت که روسیه از ایالات متحده و کشورهای عضو اتحادیه اروپا درخواست لغو تحریمها را نخواهد داشت، زیرا فشار غرب مسیر مسکو را تغییر نمیدهد.
به گفته معاون وزیر امور خارجه روسیه، واشنگتن و اتحادیه اروپا «بسیار تلاش کردهاند» تا حد امکان تحریمها را علیه روسیه بهعنوان وسیلهای برای معکوس کردن مسیر کرملین اعمال کنند، «تا ما را مجبور کنند تصمیمهای گرفته شده را تغییر دهیم، اما هیچ چیزی از این تحریمها حاصل نمیشود.»
این دیپلمات ارشد روسی خاطرنشان کرد که روسیه «خواهان لغو این تحریمها نخواهد شد»، زیرا دستورات علیه ملت ما غیرقانونی است و علاوه بر این، تحریمها به عنوان ابزاری برای اعمال فشار غرب کارایی ندارند. ورشینین گفت: «ما درخواستی برای لغو این تحریمها نخواهیم داشت. ما به سادگی با تکیه بر دوستان و همفکرانی که داریم، اقتصاد خود و توانایی خود را برای توسعه مستقل دنبال خواهیم کرد.»
شرط سناتور کنگره آمریکا برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع در اوکراین
«لیندسی گراهام»، سناتور جمهوریخواه آمریکا که پیشتر خواستار بازداشت و ترور ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه شده بود، اکنون «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا را به دلیل امتناع از ارسال جنگندههای ساخت شوروی لهستان به اوکراین مورد انتقاد قرار داد.
سناتور لیندسی گراهام در عین حال با هشدار نسبت به اوضاع اوکراین در روز یکشنبه گفت که اگر روسیه در اوکراین از تسلیحات شیمیایی استفاده کند، از ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز این کشور حمایت خواهد کرد.
گراهام که با فاکس نیوز گفتگو میکرد در ادامه افزود که «لغو انتقال جنگندههای جت ساخت شوروی متعلق به لهستان به اوکراین نمونهای از اقدام نامناسب دولت بایدن بود.»
علاوه بر این، گراهام گفت که سخنرانی هفته جاری «کامالا هریس»، معاون رئیس جمهور ایالات متحده در لهستان در رابطه با موضع دیپلماتیک واشنگتن در قبال شرکای شرقی ناتو «جایگزین کافی برای میگ هایی نیست که میبایست به اوکراین بروند تا از اوکراینیها دفاع کنند.
اسلواکی بیش از ۲.۳۵ میلیون دلار سلاح به اوکراین میدهد
روزنامه «پراودا براتیسلاوا» گزارش داد، دولت اسلواکی در جلسه فوق العاده یکشنبه شب خود تصمیم گرفت به اوکراین مهمات و تسلیحات نظامی به ارزش ۲.۱۵۵ میلیون یورو (بیش از ۲.۳۵ میلیون دلار) بدهد.
به نوشته این روزنامه، این مهمات در راستای درخواست کی یف به اوکراین اعطا میشود.
این دومین بار در هفته گذشته است که کابینه وزیران اسلواکی تحویل محموله نظامی به اوکراین را به صورت رایگان تصویب میکند.
رئیس جمهور اوکراین دوباره بر عضویت در اتحادیه اروپا تاکید کرد
«ولادیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین روز یکشنبه گفت که در تماس تلفنی با «چارلز میشل»، رئیس شورای اروپا، درباره کمکهای مالی به اوکراین، تحریمهای ضد روسیه و عضویت احتمالی اوکراین در اتحادیه اروپا گفتگو کرده است.
او در حساب توئیتری خود نوشت: «مذاکرات منظم بینالمللی با رئیس شورای اروپا ادامه دارد. ما در مورد افزایش حمایت مالی از اوکراین و فشار تحریمها بر کشور متجاوز بحث کردیم. توجه ویژه به روند مذاکرات بیشتر درباره عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا بود.»
واکنش وزیرخارجه آمریکا به حمله موشکی روسیه در مرز لهستان
«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در حساب کاربری خود در توئیتر گفت که ایالات متحده حمله روسیه به «مرکز بین المللی حفظ صلح و امنیت» را محکوم میکند.
بلینکن در این ارتباط گفت: «ما حمله موشکی فدراسیون روسیه به مرکز بین المللی حفظ صلح و امنیت در یافوروف، نزدیک مرز اوکراین با لهستان را محکوم میکنیم. وحشی گری باید متوقف شود.»
نظامی خارجی در اوکراین کشته شدند
ارتش روسیه ادعا کرد در یک عملیات با سلاحهای دوربرد در اوکراین ۱۸۰ نظامی خارجی کشته شدند و محموله بزرگی از تسلیحات خارجی منهدم شد.
واکنش چین به ادعای آمریکا درباره تقاضای تسلیحاتی روسیه
سفارت چین در آمریکا به گزارشها درباره درخواست کمک تسلیحاتی مسکو از پکن واکنش نشان داد.
در این ارتباط سفارت چین در واشنگتن در واکنش به گزارشهایی مبنی بر اینکه روسیه به دنبال تجهیزات نظامی و سایر حمایتها از چین است، گفت که «اولویت در حال حاضر این است که اطمینان حاصل شود که اوضاع متشنج تشدید یا از کنترل خارج نمیشود.»
این واکنش سفارت چین در پاسخ به گزارش برخی رسانهها بود که در آن اعلام شد روسیه از چین تقاضای کمک تسلیحاتی کرده است.
در همین ارتباط، «فایننشال تایمز» به نقل از مقامات آمریکایی اعلام کرد که روسیه از آغاز جنگ در اوکراین از چین درخواست تجهیزات نظامی کرده است. در این گزارش گفته شده که کاخ سفید نگران است که چین تصمیم بگیرد به روسیه کمک کند و در این شرایط تلاشهای غرب برای کمک تسلیحاتی به اوکراین تضعیف شود.
اگر موشکها به خاک ناتو اصابت کند پاسخ خواهیم داد
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد در صورتی که موشکهای روسیه از مرزها عبور کند و به اعضای ائتلاف امنیتی حمله شود، این موضوع با پاسخ ناتو همراه خواهد بود.
موشکهای روسیه روز یکشنبه به یک پایگاه آموزشی نظامی در نزدیکی مرز غربی اوکراین با لهستان که عضو ناتو است اصابت کرد و ۳۵ نفر کشته شدند.
سالیوان به شبکه خبری سی بی اس گفت که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا بارها به صراحت گفته است که آمریکا برای دفاع از هر وجب خاک کشورهای ناتو اقدام خواهد کرد.
روسیه از چین درخواست کمک نظامی کرده است
مقامات آمریکایی میگویند که روسیه از آغاز جنگ در اوکراین از چین درخواست تجهیزات نظامی کرده است.
در این گزارش گفته شده که کاخ سفید نگران است که چین تصمیم بگیرد به روسیه کمک کند و در این شرایط تلاشهای غرب برای کمک تسلیحاتی به اوکراین تضعیف شود.
اتحادیه اروپا بدنبال تعلیق عضویت روسیه در سازمان تجارت جهانی است
شورای اروپا اعلام کرده که احتمالاً تحریمهای جدید علیه روسیه در نشست پیش روی این اتحادیه تصویب خواهد شد.
شورای اتحادیه اروپا به ریاست فرانسه روز یکشنبه این خبر را در توئیتر اعلام کرد و گفت: «پیش بینی میشود که تحریمهای جدید علیه روسیه در نشست اتحادیه اروپا در روز دوشنبه ۱۴ مارس نهایی و تصویب شود.»
در ادامه این توئیت آمده است: «کمیسیون اروپا و سرویس اقدام خارجی اروپا پیشنهادهایی را درباره تحریمهای جدید ارائه کردهاند که پس از نشست غیررسمی در ورسای و رایزنیها با شرکای بینالمللی ما بسته جدید تحریمها به عنوان چهارمین بسته تحریمی از ۲۴ فوریه بررسی و نهایی خواهد شد.»
انتهای پیام/