|
دادگاه رسیدگی به دعوی بیش از 402 هزار نفر از شهروندان ایران از عوامل کودتای 28 مرداد سال 1332 (دولت ایالات متحده آمریکا، وزارت خارجه ایالات متحده، بانک مرکزی ایالات متحده، آژانس مرکزی ایالات متحده، وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا، مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا، فدرال رزرو) صبح امروز یکشنبه 28 مرداد به ریاست قاضی مجید حسینزاده آغاز شد.
قاضی حسینزاده در آغاز گفت: این دادگاه برای رسیدگی به دادخواست بیش از 402 هزار تن از 20 استان علیه 6 خوانده از جمله دولت آمریکا برگزار شده است. دادگاه بر اساس اصل 34 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون صلاحیت محاکم دادگستری جمهوری اسلامی ایران، بند 1 ماده 10 قانون الزام دولت به پیگیری جبران خسارتهای ناشی از اقدامات و جنایات آمریکا، تبصره 2 ماده واحده تشدید مبارزه با اقدامات تروریستی آمریکا، قانون مقابله با نقد حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه آمریکا در منطقه، ماده 4 قانون اقدام متقابل، مواد 1 و 2 و 3 و 4 قانون مسئولیت مدنی و قانون تأمین مالی تروریسم، صلاحیت رسیدگی به این دادخواست را دارد.
وی افزود: این دادگاه نظر به قوانین و نیز منشور سازمان ملل متحد و میثاق حقوق مدنی سازمان ملل متحد، صلاحیت رسیدگی به این دادخواست را دارد.
در ادامه شامیاقدم؛ وکیل شکات با قرار گرفتن در تریبون، اظهار کرد: دادخواست برای استیفای زائل شده از حقوق مادی و معنوی از ملت ایران در حوزههای فرهنگی و سیاسی و اقتصادی و سیاسی از سوی بیش از 402 هزار تن ثبت شده است. مستندات و اطلاعات بسیاری در خصوص دخالت آمریکا برای انجام کودتای 28 مرداد ثبت شده که برای بیش از 25 سال تبعات بسیاری علیه مردم ایران داشته است.
وی با بیان اینکه اهداف اصلی آمریکا از کودتا، انتقال سلطه انگلیس بر ایران به آمریکا بود، گفت: کودتای 28 مرداد دستور کار مشترک آمریکا و انگلیس بود که مراحل قبل از آن حین آن و بعد از آن بین دو کشور تقسیم کار شده بود که به سقوط دولت مردمی مرحوم مصدق و سلطه 25 ساله علیه مردم ایران شد.
شامیاقدم ادامه داد: این کودتا علاوه بر خسارات مادی، موجب تألمات روحی علیه ملت شریف ملت ایران شد. درخواست ما از دادگاه مستند به حقوق بینالملل است که یکی از مستتدات ما نقض حقوق ملت است و کودتای صورت گرفته توسط آمریکا نقص حقوق بینالملل است. بر اساس حقوق بینالملل هر گونه دخالت خارجی برای تغییر دولتها نامشروع است و نقص حقوق بشر دوستانه را باید بر این مستندات افزود. درخواست ما از دادگاه رسیدگی به این دادخواست بر اساس مستندات است و خسارات وارده را اخذ کند.
سپس کلیپی از عوامل کودتا که در آن آمریکاییها دست داشتن خود در کودتا را اعتراف میکردند، پخش شد.
سپس رضوانه دباغ؛ فرزند مرضیه حدیدچی، به بیان شکنجههایی که از سوی عوامل آمریکا و ساواک شده بود پرداخت.
در ادامه جلسه محمد دادیالقار؛ دیگر وکیل مدافع خواهانها و وکیل شکات استان خوزستان به نمایندگی از دیگر وکلای مدافع با اجازه قاضی در جایگاه قرار گرفت و به تبیین دادخواست پرداخت. وی گفت: به لحاظ اهمیت موضوع کودتای آمریکایی - انگلیسی 28 مرداد 1332، سلطه تمام عیار 25 ساله آمریکا بر ایران و آثار غیرقابل جبران آن بر ملت ایران و کشورمان، لازم میدانم مواردی را مطرح کنم؛ قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور ما جزئی از مجموعه امپراتوری آمریکا در این منطقه محسوب میشد و خیلی هم وفادار به آمریکا بود. سیاستهای آمریکا در ایران و به وسیله این کشور، در هرجایی که در آن دستی داشت، اعمال میشد. ثروتهای ملی به صورت رایگان در اختیار آمریکا بود.
وی افزود: عناصر سیاسی، دولت، مجلس فرمایشی و نمایشی و دستگاه قضایی وابسته آن روز، همه در اختیار اراده آمریکاییها بود. کشورهای همسایه ما هم غالباً کموبیش همینطور بودند. البته آن روز رقیب بزرگ آمریکا در دنیا شوروی بود، که آن هم در همسایگی ما قرار داشت و به همین جهت آمریکاییها پنجهی سلطهی خود را در کشور ما خونینتر و بیمحاباتر فروکرده بودند.
وی ادامه داد: در آن دوره نه پیشرفت علمی کردیم، نه پیشرفت اقتصادی کردیم و نه یک کار صنعتی انجام دادیم. یک کشور صددرصد وابسته و مصرفکننده بازار مصنوعات آمریکایی و غیرآمریکایی بودیم؛ نه فقط مصرفکننده مصنوعات و فرآوردههای صنعتی، بلکه مصرفکننده محصولات کشاورزی و فرهنگی و غیرههم بودیم! یک کشور ثروتمند مانند ایران، مِلک مطلقِ سیاستهای آمریکایی و در اختیار کمپانیهایی بود که دولت آمریکا آنها را مدیریت میکرد.
این وکیل دادگستری با بیان اینکه برای این که به ریشه، چرایی اقدامات سلطهگری، خونریزی و اقدامات ضدبشری حاکمان آمریکا که آلت دست سرمایهداران صهیونیست در جهان هستند، در دو قرن اخیر پی ببریم، باید به سابقه شرارت شیطان بزرگ اشاره کنیم، گفت: اگر در ماهیت آمریکا دقیق شویم و درباره شکلگیری آن مطالعه کنیم، برایمان روشن میشود که آمریکا نه یک کشور تاریخی و دارای تمدن انسانی و فرهنگی باسابقه، بلکه یک کشور ساخته شده به دست اروپاییها و استقرار یافته بر دریایی از خون بومیان آمریکا و سیاهان آفریقا است.
وی گفت: ماهیت و ذات آن با کشتار، ظلم و تجاوز عجین شده و امروز ماحصل همه پلیدیها و پلشتیهای انسانی را نمایندگی میکند، یک نمونه آن مشارکت مستقیم، حمایت و تأمین هزاران تن بمب برای کشتار دهها هزار انسان بیگناه مظلوم فلسطینی و هزارآن زن وکودک در غزه است.
دادیالقار ادامه داد: ترویج فرهنگ آمریکایی مبتنی بر فساد و تباهی در جهان و تنظیم راهبرد و تشکیل اقتصادی مبتنی بر غارت، فساد و دیپلماسیای مبتنی بر قلدری و جنایت و استاندارهای دوگانه و ...، آنچه امروز به عنوان آمریکا شناخته میشود را ساخته است و طبیعی است که برساختهای این چنینی که ضد تمدن انسانی و ضدانسانیت است از کشوری که پرچمدار تمدن بشری بوده و از انقلابی که داعیه احیای تمدنی الهی - انسانی را دارد کینه داشته و دشمنی بورزد.
این گزارش میافزاید؛ محمود مصدق از نوادگان دکتر محمد مصدق که در دادگاه حاضر بود، بهدلیل کسالت و کهولت سن نتوانست به بیان اظهارات خود بپردازد و متن سخنان او بهصورت مکتوب توسط فرزند وی غلامعلی مصدق قرائت شد که در بخشی از آن آمده است: اینجانب وارث خانواده مرحوم دکتر مصدق ضمن تشکر از "گروه جهاد حقوقی حکیم" که به نمایندگی از صدها هزار ایرانی متضرر از اقدامات خصمانه و جنایات دولت آمریکا در ایران قبل از انقلاب اسلامی، با ثبت دادخواست حقوقی، اقدام به طرح دعوای حقوقی جهت تادیه خسارات مادی، معنوی و تنبیهی بازدارنده از دولت سلطه گر آمریکا به دلیل انجام اقدامات خصمانه علیه کشور، ملت و نظام اسلامی کرده است.
استدعا دارم بر اساس قانون و قواعد بینالمللی و داخلی حکمی را صادر فرمایید تا جبران خسارات عظیم مردم شریف ایران ناشی از ساقط کردن دولت مردمی و قانونی آنها و خسارات عظیم تحمیل 25 سال اختناق، غارت و چپاول منابع ایران عزیز، تألمات وارده بر خانواده هزاران شهید در طول 25 سال مبارزه با طاغوت، زندان و شکنجههای جسمی و روحی وارده بر مبارزان و آزادی خواهان ایرانی باشد، از جمله سه سال زندان انفرادی مرحوم دکتر محمد مصدق در بیدادگاه محمد رضا پهلوی در کهولت سن، که از بغض و کینه شاه بیکفایت و اربابان وی از حریت و آزادگی مرحوم مصدق و خارج کردن منابع نفت ایران از دست استعمارگر انگلستان، ولو اینکه با کودتای آمریکایی و انگلیسی مجدداً بر نفت ایران مسلط شدند، سپس تبعید او به روستای احمدآباد و جلوگیری از اجرای وصیت مرحوم برای خا کسپاری در محل مورد نظرش است.
مهدی عبدخدایی، از یاران شهید نواب صفوی و عضو فدائیان اسلام هم از دیگر شاهدانی بود که در این جلسه دادگاه سخنانی را در راستای دادخواهی مردم از آمریکا به دلیل طراحی و اجرای کودتای 28 مرداد 1332 علیه دولت مرحوم محمد مصدق بیان کرد.
به گزارش تسنیم، گروه جهادی حقوقی حکیم که این پرونده را شکل داده است، متشکل از حقوقدانان و وکلای ایرانی از سراسر کشور با ثبت دادخواست چند صد هزار نفری مردم ایران به طرفیت دولت ایالت متحده آمریکا در طراحی و اجرای کودتای 28 مرداد 1332 علیه دولت قانونی مرحوم دکتر مصدق و سرنگونی دولت وقت ایران و تحمیل بیش از 25 سال خسارت مادی و معنوی بی شمار و غارت اموال نفتی و غیر نفتی کشور در دادگاه حقوقی ویژه شعبه 55 امور بینالمللی، به دنبال دادخواهی و استیفای حقوق مادی و معنوی زایل شده ملت شریف ایران و کشور در حوزههای مختلف اقتصادی، انرژی، سیاسی، امنیتی، نظامی، فرهنگی و ... و تأدیه خسارات مادی، معنوی و تنبیهی است.
انتهای پیام/