کد خبر: ۲۸۷۵۳
تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۰
«نزار العلولا» مشاور دفتر پادشاهی عربستان سعودی در حالی سه شنبه شب وارد فرودگاه رفیق حریری بیروت شد و از نقش ایران سخن گفت که همزمان، هزاران کیلومتر دورتر، هیات سعودی در تکاپوی نشست ضد ایرانی ورشو است.

به گزارش آوای نشاط، این سفر از همان بدو ورود العلولا به فرودگاه حریری بیروت و مواضعی که مشاور شاه سعودی در فرودگاه اتخاذ کرد حاوی پیام هایی است.
خبرگزاری «وطنیة للاعلام» لبنان (NNA) اعلام کرد که سعد الحریری نخست وزیر لبنان دو نماینده خود را به استقبال مقام سعودی اعزام کرد. در مراسم استقبال، «ولید بخاری» سفیر سعودی در بیروت در کنار اعضایی از سفارت حضور داشتند. 
العلولا گفت که «سفر امروز به لبنان برای تبریک درباره تشکیل دولت است که انشاءالله فال نیکی برای لبنانی ها و همه اعراب باشد زیرا وقتی لبنان بر پای ایستد همه اعراب می ایستند.» 
او از 20 توافق بین عربستان سعودی و لبنان سخن گفت و ابراز امیدواری کرد که همه این توافق ها عملی شود. العلولا تصریح کرد: همان طور که لبنانی ها منتظر تشکیل دولت بودند ما هم بودیم.
مقام سعودی در فرودگاه تلاش کرد وضعیت سفیدی را در قبال ایران ترسیم کند با این درک که حساسیت ها به چنین سفری چند روز پس از تشکیل موفقیت آمیز کابینه لبنان کم نیست. او گفت: «مسیر ایران با مسیر عربستان سعودی متفاوت است و رقابت یا تعارضی در کار نیست.»
ناظران با طرح این پرسش که آیا این اظهار مشاور دفتر پادشاهی سعودی صرفا تاکتیکی برای کاهش نگرانی ها یا حساسیت زدایی در لبنان مانند موافقت با بازگشت سفرای عربی به سوریه است؟ پاسخ به این سئوال را فعلا بی جواب می گذارند اما قدر مسلم این است که سفر و اظهار موضع مقام سعودی درباره نداشتن تعارض یا رقابت با ایران همزمان با تحول دیگری رخ می دهد که قرار است تعارض و تضاد و تنش ریاض با تهران را به نحو بی سابقه ای افزایش دهد.
سفر این مقام عربستانی به بیروت؛ جایی که همواره از نگاه ناظران بین المللی صحنه تقابل گفتمانی دو محور مقاومت ضداشغالگری و سازش عربی بوده است با نشست ضد ایرانی ورشو همراه شده است.
کنفرانس ورشو امروز و فردا، 13 و 14 فوریه (24 و 25 بهمن 1397) در پایتخت لهستان به فرماندهی آمریکا و با دستور کار مقابله با ایران برگزار می شود.
دست کم در میان کشورهای منطقه، عربستان سعودی ولع خاصی را به این نشست با هدف ائتلاف سازی جدید علیه تهران نشان داده است.
بذر این کنفرانس ضدایرانی هم در ریاض پاشیده شد؛ در ماه می 2017 و با سخنان دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که از ضرورت مقابله با تهدیدهای تهران سخن گفت، با کف و تشویق های گرم مقام های سعودی روبه رو شد، هزینه این حضور را هم نقدا از سعودی ها گرفت و برای مهیا کردن زمینه های کار به واشنگتن بازگشت.
ساز و کاری که قرار است از کنفرانس ضد ایرانی ورشو حاصل شود هم تحت مدیریت عربستان سعودی است؛ تاسیس «ائتلاف راهبردی خاورمیانه» که اختصارا (MESA) خوانده می شود یا همان «ناتو عربی».
پوشیده نیست که سعودی ها بیشتر از دولت لهستان به خروجی کنفرانس ورشو اشتیاق دارند و تلاطم آنها در دهلیزهای سیاسی و امنیتی لهستان میزبان و واشنگتن به وضوح رصد می شود.
برای عربستان سعودی، کنفرانس ورشو یک تیر با چند نشان است. هدف اول، فشار مضاعف بر ایران و هدف دوم تقلا برای یافتن نقطه گریزی از فشارهای بین المللی اخیر است.
شرکت در یک کنفرانس ضد ایرانی می تواند عربستان را از فضای اتهامات 11 سپتامبر 2001 و دست داشتن سعودی ها در آن فاجعه به بیرون از دایره شمول قانون ضدتروریستی جاستا در کنگره آمریکا پرتاب کند و برگه های این بازی را با تغییر جایگاه مجرم و تبدیل آن به شاکی و مدعی عوض کند.
همچنین عربستان سعودی از تمایل ترامپ برای نشان دادن اهمیت و جایگاه ژئواستراتژیک سعودی ها در تقابل با دشمنی به نام ایران در بحبوحه تشدید فشارها در پرونده هایی مانند کشتار مردم یمن و قتل جمال خاشقجی استفاده می کند، هر چند این دو پرونده (جنگ یمن و قتل خاشقجی) خود نقطه انشقاق و اختلاف با سعودی ها و دولت ترامپ در کنفرانس ورشو خواهد بود. 
بعضی گزارش ها بین ایده ائتلاف راهبردی ضد ایران و پرونده سازش برخی کشورهای عربی به ویژه عربستان و امارات با رژیم صهیونیستی ارتباط معناداری می بینند زیرا دولت دونالد ترامپ از این رهگذر، می تواند هم انگاره اتحاد علیه دشمن مشترک (ایران) را به عنوان توجیهی برای سازش مطرح کند و هم راه را برای «توافق قرن» و مصادره حق فلسطینیان با حمایت برخی سران عربی به سود اسرائیل هموار کند. 
روزنامه صهیونیستی هاآرتص نیز در این باره نوشت که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی قرار است در ورشو با مقام های سعودی و بحرینی دیدار کند.
صرف نظر از اهداف واقعی یا دستورکارهای پنهان سفر العلولا به لبنان، «عدم تعارض یا رقابت»، آن گونه که مشاور شاه سعودی می گوید باید نه در فرودگاه بین المللی بیروت، بلکه در عملکردها برای تحقق ثبات واقعی منطقه ای مانند التزام به توافقات سوئد درباره یمن با تنش زدایی عینی و عملی نشان داده شود و ناگفته پیداست که نقیض این ادعای صلح آمیز، فعلا نشست ضد ایرانی ورشو است.

انتهای پیام /

 

منبع: ایرنا
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: